Viimeisin valmis, tai ainakin lähes valmis, työni on rakkauden solmuilla (love knots, salomonin solmu) tehty kolmion muotoinen huivi. Eli vihdoin viimein käsitin miten homma sujuu. Ongelmana oli, etten oikein käsittänyt, miten kolmio muodostuu, ennen kuin asia selvisi minulle Tiitsan blogista, jossa ohje oli hyvin selkeästi annettuna. Huivista tuli ihan kaunis. Ajattelin, että annan sen ehkä jollekin joululahjaksi, en tosin tiedä kelle ja raaskinko sittenkään.

123648.jpg

Lanka: Sandnes Garnin Kitten Mohair
Virkkuukoukku nro 2,5
Kommentti: helppo ja kiva työ ja lopputuloskin kiva

Kävimme eilen (12.7.06) päiväristeilyllä Tallinnassa Jussin kanssa ja hän suostui kiertämään lankakaupat kanssani. Rahaa olisi kyllä säästynyt, jos hän ei olisi ollut niin suosiollinen harrastukselleni. Ensimmäinen kohde oli Hobujaamalla sijaitseva Kangas ja Nööp.

123653.jpg

Liikkeen nimi: Kangas ja Nööp
Osoite: Hobujaama, melko lähellä satamaa, matkalla keskustaan


Kuten kuvasta näkyy, tämä oli turha kohde tällä kertaa. Olisi ehkä ollut muutenkin, sillä käsitykseni mukaan liikkeessä on pääasiassa kankaita ja ompeluun liittyviä tarpeita, enkä minä oikeastaan ompele lainkaan.

Seuraava kohde olikin jo paljon hedelmällisempi ja köyhdyttävämpi: Liann Lõngad Narva mnt:llä, josta ostin "muutaman" kerän mohair- ja puuvillalankoja. Ostamieni lankojen hinta vaihteli 2-2,5 euroon (27 kro - 34 kro).

123656.jpg

Liikkeen nimi: Liann Lõngad
Osoite: Narva mnt 13, ostoskeskuksessa
Kommentti: Melko edulliset hinnat ja isot valikoimat esimerkiksi italialaisia lankoja ja erikoisempia lankoja

Liann Lõngadin jälkeen pistäydyimme Viru Keskuksessa ja Kaubamajassa, joista en löytänyt mitään. Viru Keskuksessa oli Tiimari, mutta toisaalta niin on Suomessakin ja Kaubamajan lankavalikoima oli huono ja hinnat korkeat. Sen sijaan Kaubamajan kemppariosaston valikoima oli houkuttava ja sisälsi todella paljon syötävän hyviltä vaikuttavia voiteita ja suihkusaippuoita, kuten erilaisia chocolate treatmenttejä. Ne voisivatkin olla seuraavan matkani tarkoitus.

Lopulta päädyimme, kuten aina, Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Ensimmäinen "lankalöytö" oli Müürivahella sijaitseva Villa Tooted. Liike oli sisäpihalla jonkinlaisen hurahtaneiden kaupan, Loitsu Kellaren vierellä. Kadulla oli kyltti Loitsukellarista ja kurkistamalla käytävään myös villa puodin olemassa olon saattoi havaita. Villa Tootedista mukaan tarttui kasa huovutusvillaa. Liike oli kaksiosainen. Etuostastossa oli lähinnä valmiita huovutettuja tuotteita myynnissä ja toisessa huoneessa sitten villakääröjä, joiden koko vaihteli 50-200 g. Huovutusvillan hinta oli 30 kro/100g, mikä tarkoittaa noin 2 euroa.

123658.jpg

Liikkeen nimi: Villa Tooted
Osoite: Müürivahe ? (parittomalla puolella 21 ja 41 välillä)
Kommentti: Hyvät valikoimat huovutusvilloja, todella paljon eri värejä ja sävyjä, Hintataso selvästi Suomea alhaisempi (Menita Outletissa 100 g villaa maksaa 3,9 €)

Villa Tootediin törmäsin matkalla Filati-puotiin, joka sijaitsee samalla kadulla (Müürivahe 20). Filatista en ostanut mitään. Valikoima oli kyllä hyvä, mutta langat melko erikoisia minun makuuni ja niitä lankoja joita halusin, olin jo ostanut Liann Lõngadista, jossa hinnat olivat hieman huokeammat.

123652.jpg

Liikkeen nimi: Filati Oü
Osoite: Müürivahe 20
Kommentti: Paljon lankoja, esim. Italiaisia. Melko lailla samoja juttuja kuin Liann Lõngadissa, jossa hinnat olivat hiukan alhaisemmat

Kolmen lankapuodin ja muutamien muiden liikkeiden jälkeen nälkä oli näännyttää ja alkoi lähes painajaiseksi muodostunut ruokapaikan metsästys. En ole koskaan saanut Tallinnassa oikeasti hyvää ruokaa ja ihmettelen yleisesti viljeltyä mielipidettä edullisista ja hyvistä ruokapaikoista Tallinnassa. Eilinen ei osoittautunut poikkeukseksi. Lopulta päädyimme, kuten yleensä, Vanhan kaupungin torin turistirysän yhteen ravintolaan. Palvelu oli järkyttävää kuten yleensäkin, noin 5 tarjoilijaa seisoi tekemättä mitään ja asiakkaat istuivat ilman ruokia ja juomia. Ja kun juomat lopulta tulivat oli kokis hapotonta ja lämmintä samoin kuin olut. Katselin kyllä viereisen pöydän jääpaloilla viilennettyä juomaa ja päättelin, että niitä olisi kai pitänyt osata erikseen pyytää. Ruoka, pizza, oli kyllä ihan hyvää ja hintataso suunnilleen Suomen luokkaa.

123654.jpg

Nimi: Fellini
Sijainti: Vanhan kaupungin Torin vierusta
Kommentti: Normi Tallinnan turistiravintola, jossa toimitaan juuri ja juuri kohteliaisuuden rajoissa. Lämmintä ja hiilihapotonta kokista ja lämmintä olutta.

Ruoka kuitenkin virkisti selvästi ja jaksoimme käydä vielä muutamassa lankapuodissa. Ensimmäinen oli Eesti Käsitöö osoitteessa Kuninga 1. Puoti sijaitsi sisäpihalla toisen käsityökaupan, joka oli kiinni, vieressä maan alla. Liikkeessä ei ollut muita asiakkaita ja käsityötarvikkeiden tarjonta rajoittui lähinnä huovutusvillaan.

123651.jpg

Liikkeen nimi: Eesi Käsitöö
Osoite: Kuninga 1
Kommentti: Muistaakseni lähinnä huovutusvillaa, saattoi olla muutakin. Suomeen nähden villan hinta edullinen ja vastasi Villa Tootedin hintatasoa. Valikoima suurin piirtein samaa luokkaa, ehkä.

Välke-Karja -nimisellä kadulla oli vierekkäin kaksi käsityöliikettä Madelli käsitöö ja Hansa-Lina. Madelli käsitööstä ostin hyvän myyjän ansiosta kaksi noin 300 g vyyhtiä myyjän mukaan luonnon väreillä liukuvärjättyä villalankaa hintaan 250 kro/erä, joista toisen sain lopulta alennuksella 200 kro/kerä, kun emmin riittävätkö rahani vai eivät. Myöhemmin totesin, että Sadamarketin käsityöpuodissa samanlaiset langat olivatn noin 10 € /300 g, eli noin 5 euroa halvempia. Madelli käsitöössä langat olivat korissa liikkeen perällä ja pääasiallinen myyntiartikkeli olivat valmiit käsityöt. Hansa-Linan valikoima koostui lähinnä pellava jutuista, joista en tällä kertaa ollut kiinnostunut.

123657.jpg

Liikkeen nimi: Madelli Käsitöö
Osoite: Välke-Karja ?
Kommentti: Pääasiassa valmiita käsitöitä, perällä vähän käsin liukuvärjättyjä villalankoja. Hintataso paikalliseen nähden melko kallis.

Ennen satamaan paluuta katsasti vielä Poeke-nimisen liikkeen osoitteessa Kullasepä 5, jossa piti jonkin lähteen mukaan olla käsityötarpeita, mutta tällä kertaa antia ei ainakaan ollut ja liike vaikutti lähinnä raskaamman rokin ystäville soveliaalta.

Ennen satamaa kävimme vielä Sadamarketissa, jonka toisessa kerroksessa sijaitsi hahtuvalankaa ja huovutusvillaa myyvä käsityöpuoti, jonka nimi ei käynyt ilmi. Siellä olisi ollut myös liukuvärjättyä villalankaa tosiaan hieman edullisemmin kuin Madelli Käsitöössä. Hahtuvalanka maksoi puodissa noin 3 €/100 g, mikä on minusta melko edullista. Huovutusvilla taisi olla ehkä hivenen kalliimpaa kuin Villa Tootedissa tai saman hintaista. Myyjä oli mukava. Sadamarketissa oli myös mukava pellavapuoti, josta olisin halunnut ostaa pitsiä lakanoiden somisteeksi, mutta rahat eivät riittäneet. Hyvin tuottoisa matka lankojen suhteen siis.

123650.jpg

Liikkeen nimi: ?
Sijainti: Sadamarketin toinen kerros
Kommentti:
Hintataso edullinen ja hahtuva valikoima valtaisa.

Esittelen vielä lomapäivänäni väkertämän muistikirjan, jonka ideana on ostaa lankoja järkevästi... Niin ei tosin vielä ole tapahtunut, mutta ehkäpä tulevaisuudessa. Kirjassa on näyte kaikista lankavarastoni langoista sekä tiedot määrästä, jota lankaa on sekä mahdollisesti muita huomautuksia lankaan liittyen. Kirja on mielestäni tarpeellinen siksi, että aina mennessäni lankakauppaan alan himoita kauniita lankoja huolimatta siitä, että minulla olisi jo vastaava lanka kotona ja ikään kuin unohdan, että lankaa on jo aivan riittävästi. Toinen syy on, että joskus nähdessäni mallin, jonka haluaisin tehdä saatan hairahtua ostamaan siihen langat samantien tarkistamatta olisiko kotoa jo löytynyt sopiva lanka. Todella hyvät perustelut. Lankakirjaa tehdessäni kävin myös läpi koko lankavarastoni.

123649.jpg